SCUBA FAQs

SCUBA FAQs

1.De la ce vine denumirea SCUBA?

SCUBA reprezinta un acronim pentru varianta in engleza a aparatului autonom de respirat sub apa.  ( Self -Contained Underwater Breathing Apparatus).

2. Cine a inventat echipamentul pentru scuba diving?

In anul 1825, William James a inventat primul echipament de scuba, sau aparatul de respirat sub apa. Pana atunci, scafandrii erau nevoiti sa poarte un costum foarte greu in care aerul era pompat de la suprafata printr-un furtun.

3. Cine a inventat prima butelie pentru scuba?

Prima butelie a fost inventata de William James in 1825, si, spre deosebire de buteliile cilindrice purtate de scafandri pe spate, aceasta era formata dintr-o centura cilindrica purtata in jurul taliei scafandrului.

4. Cat de gros ar trebui sa fie un costum umed pentru a fi purtat in ape de diverse temperaturi?
Grosimea unui costum umed ar trebui determinata de temperatura apei in care va fi folosit.  Costumele cu grosimi de la 1 la 3 mm ar trebui folosite in ape calde (23 - 30 grade celsius); cele cu grosimi intre 5 si 7 mm in ape reci (15 – 23 grade celsius). Folosirea unui costum uscat este necesara pentru temperaturi sub 15 grade Celsius.

5. Cat timp ma va tine butelia cu oxigen?
In timpul scufundarilor NU folosesti butelie cu oxigen. Oxigenul este un gaz toxic la adancimi mici. In schimb, folosesti o butelie cu un gaz respirabil, un mix de gaze, mai bine spus. Cele mai folosite gaze sunt: aerul si nitroxul.

6. Neoprenul este flexibil?
Neoprenul este un tip de cauciuc folosit la realizarea costumelor umede si are calitati flexibile. Neoprenul standard este mai durabil si mai putin flexibil decat neoprenul din categoria super stretch.

7. Ce se intampla la primul curs de scuba diving?
Ce se intampla la primul curs depinde de tipul de training urmat. De obicei, primul curs e unul teoretic, in care se prezinta notiunile de baza ale teoriei de scuba si ale echipamentului. In cazul in care cursul teoretic este urmat in versiune online (e-Learning), primul curs va fi unul practic si va avea loc la un bazin.

8. Este mai bines sa inchiriez echipament de la scoli de scufundari sau sa-mi cumpar propriul echipament?Este recomandat sa iti cumperi propriul echipament, dar doar dupa ce testezi mai multe echipamente de la scoli de scufundari, pentru a descoperi ce ti se potriveste si cu ce fel de echipament te simti mai bine. Principalele componente ale echipamentului de scufundari sunt: regulatorul de presiune si computerul de scufundari. Acestea au preturi diferite in functie de conditiile in care iti propui sa te scufunzi. Un echipament complet (inclusive butelie) ce face fata la conditii normale de scufundari ( adancimi pana in 40 de metri, la temperature de peste 10 grade Celsiuc) costa aproximativ 4.000 RON. La acest link puteti gasi echipamente performante la preturi speciale.

9. De ce un scafandru are nevoie de gaz presurizat in butelie ?
Presiunea din butelie e necesara pentru pomparea aerului/mixului de gaze in plamanii scafandrului, deoarece presiunea apei asupra corpului creste odata cu adancimea. Presiunea care intra in gura scafandrului este controlata de regulator. Comprimand aerul/mixul de gaze, o cantitate mai mare poate fi introdusa in butelie, ceea ce face posibile scufundari mai lungi.

10. Ce echipament este necesar pentru scuba diving?
Componentele esentiale ale echipamentului de scuba sunt: un costum umed, o butelie, un regulator care controleaza presiunea aerului respirat, o masca, o centura cu plumbi si o pereche de labe. Costumul umed este foarte important, deoarece conserva caldura corpului si impiedica hipotermia.

11. Se pot face scufundari in Marea Neagra?
Marea Neagra are mai multe locuri unde se pot face scufundari interesante. Fauna nu este la fel de bogata precum in Marea Mediterana sau Marea Rosie, insa pot fi admirati: caluti de mare, delfini, pisici de mare, actinii, guvizi, meduze, moluste, crustacee, etc.

12. Care a fost prima piesa folosita pentru echipamentul de scuba?
Primul echipament pentru scufundari a fost clopotul pentru scufundari, in secolul 16. Clopotele erau asigurate cu aer comprimat de catre presiunea apei. Costumele de scuba au devenit populare abia in secolul 19.

13. Se produc compensatoare de flotabilitate (BCD) pentru femei?
Compensatoarele de flotabilitate pentru femei sunt produse de catre mai multi manufacturieri, inclusiv Cressi, Aqualung, Scubapro si Seac Sub. Acestea urmaresc indeaproape anatomia feminina si au un design modern si atractiv.

14. Pot practica scuba divingul daca sunt supraponderal?
Persoanele supraponderale pot practica scuba diving. Oricum, acestea trebuie sa poarte greutati mai mari pentru stabilirea  flotabilitatii, ceea ce inseamna un surplus de energie consumat si butelii de aer mai grele.

15. Care este cea mai mare adancime la care te poti scufunda?
Limita standard pentru scufundari recreative este 40 de metri. Cu toate acestea, recordul scuba este de 318.25 metri, detinut de Nuno Gomes din iunie 2005. A realizat scufundarea la 4 km in larg in Marea Rosie. Insa Pascal Bernabe sustine ca s-a scufundat la 330 m.

16. Ce este un regulator?
Un regulator este o piesa a echipamentului de scuba care regleaza presiunea aerului respirat din butelie. Un regulador are doua trepte: prima treapta este conectata direct la butelie si are rolul de a reduce presiunea de la 200 de bari la 8-10 bari.. Treapta a doua este atasata de prima printr-un furtun si scopul sau este de a-i da scafandrului aer la presiunea mediului ambient.

17. Din ce sunt realizate costumele umede?
Costumele umede sunt realizate din neopren sau o combinatie de neopren cu alte tipuri de cauciuc.

18. Cand au fost inventate buteliile de aluminiu?
Prima butelie de aluminiu a fost realizata pentru Marina SUA de catre Pressed Steel Tank Co la mijlocul anilor 1950, fiind disponibile pe piata civila din 1971.

19. De cand au inceput oamenii sa foloseasca snorkelul?

Primul snorkel a fost patentat in 1932.

20. Cat timp ma pot scufunda cu o butelie cu aer ?
Durata este determinata de 3 factori: marimea buteliei, adancimea la care se face scufundarea si intensitatea respiratiei scafandrului.

21. Cat de des ar trebui inspectata butelia?

O butelie folosita regulat ar trebui inspectata o data pe an. Daca este folosita intens (umpluta de cinci oripe saptamana sau mai des, daca este inchiriata etc), ar trebui inspectata la 4 luni.

22. Poti picta o butelie?
Da, se poate, insa nu este indicat, deoarece se produce un efect coroziv a invelisului de metal prin infiltrarea de aer intre suprafata acesteia si vopsea.

23. Cat timp poate fi lasat aerul intr-o butelie?
Aerul dintr-o butelie nu se depreciaza niciodata. Insa buteliile folosite mai rar de 5 ori pe saptamana si depozitate adecvat ar trebui inspectate la 12 luni de catre un specialist si testate o data la 5 ani. Orice butelie care nu a fost pastrata sau manuita corespunzator ar trebui testata inainte de o alta folosire.

24. Care este corespondenta marimii la pantofi a labelor 37/38?
Marimea labelor de scuba corespund marimii pantofilor.

25. Care este adancimea maxima pentru scuba diving?
Limita standard pentru scufundari recreative este de 40 m. Scafandrii tehnici, cu mai mult antrenament si echipament specializat, se pot scufunda pana la 100 m. Scufundari la adancimi mai mari, cum este cea a lui Pascal Bernabe, de 330 m, sunt posibile, dar extrem de periculoase.

26. Ce curs de prim ajutor este necesar pentru scafandri?
Cursul de prim ajutor poarta numele de Emergency First and Second Response (EFR) si se adreseaza atat scafandrilor cat si tuturor persoanelor ce vor sa invete cum sa acorde ajutor in cazuri de urgenta.Cursul se preda la scoli ce atesteaza scafandri. In plus, pe langa acest curs ce trebuie repetat o data la 24 de luni, scafandrii trebuie sa urmeze si cursul Rescue Diver la care invata sa acorde ajutor scafandrilor panicati, obositi sau incostienti, atat sub apa, la suprafata apei, cat si pe uscat.

27. Cine este cel mai renumit scafandru deep water?
Cel mai renumit scafandru deep water a fost Jacques Yves Cousteau, un pionier al cercetarilor subacvatice de orice fel, el ajutand si la realizarea primului echipament de scuba, in 1943.

28. Trebuie sa ai certificat de scafandru pentru a te scufunda?
Desi trainingul si certificarea printr-o scoala de scufundari sunt recomandate, teoretic, iti poti cumpara si singur echipament de scuba si te poti scufunda in apele care iti sunt accesibile. Nu exista o prevedere legala in Romania care cere scafandrilor sa aiba certificat. Insa nici un magazin de echipamente sau centru de scufundari cu reputatie nu iti va vinde sau nu te va lasa sa te scufunzi fara  certificare adecvata.

29. Ce trebuie sa fac pentru a obtine un certificat de scafandru?

Pentru a urma cursul de incepator ( Open Water Diver) si a obtine brevet de scafandru trebuie in primul rand  sa te inscrii la o scoala ce breveteaza scafandri si sa completezi o fisa medicala. Daca nu suferi de boli ale sistemului nervos, boli de inima sau ale sistemului respirator poti incepe cursul care este format din parte teoretica( descrierea echipamentului de scufundari, notiuni de fizica scufundarii, etc) si  parte practica: realizata la bazin si in ape deschise (mare).Dupa finalizarea exercitiilor la bazin si la mare se sustine un test grila. Daca ai raspuns corect la 75% din intrebari devii scafandru open water brevetat. Brevetul de scafandu este emis de una din asociatiile internationale de profil si este recunoscut international.

30. Cati ani rezista o butelie de aluminiu?
Buteliile pot fi realizate din aluminiu sau otel. Daca sunt depozitate si mentinute corespunzator, si inspectate anual, buteliile din aluminiu pot fi folosite pana la 10-15 ani.

31. Costumele umede sunt impermeabile?
Nu, costumele umede sunt special concepute pentru a permite patrunderea unui strat de apa intre costum si piele. Stratul de apa, incalzit de corpul tau, actioneaza ca un strat izolator in plus.

32. Care este varsta minima de la care poti sa faci scuba?
Trebuie sa ai cel putin 10 ani ca sa incepi cursul de scuba cu un instructor PADI. Copiii intre 10 si 14 ani pot urma cursul PADI  Junior Open Water. Copiii peste 15 ani pot urma cursul complet PADI Open Water.

33. Ce reprezinta steagul rosu cu o linie alba pe diagonala?
Acest steag indica barcilor din jur ca sub apa sunt scafandri. Acest lucru face ca barcile sa ramana la o distanta sigura de locul scufundarii, pentru a preveni ranirea scafandrilor.

34. Mastile de scuba permit respiratia normala?
Mastile de scuba care acopera ochii si nasul si au scopul de a face vederea clara sub apa si de a impiedica apa sa intre in nas, deci nu au legatura cu respiratia sub apa. Cel care iti permite sa respiri normal sub apa este regulatorul.

35. Este mai bine sa te scufunzi cu nitrox sau cu aer?
Nitroxul – aer imbogatit cu oxigen – are rolul de a minimiza riscul decompresiei cu nitrogen si a afectiunilor date de aceasta, prin reducerea nivelului de nitrogen din aerul respirat de scafandru.
Pentru scafandrii care se scufunda la adancimi intre 18 si 40 m, sau pentru cei care doresc sa faca mai mult de 3 scufundari recreative in aceeasi zi, nitroxul este mai bun decat aerul.

36. Cine a inventat echipamentul de scuba?
Emile Gagnan si Jacques Cousteau au fost inventatorii primului echipament modern de scufundari. In 1943, cei doi au inventat un sistem prin care au putut stoca aer comprimat intr-o butelie, la o presiune care permitea oamenilor sa respire sub apa. Inventia s-a numit Aqualung.

37. Ce mix de gaze se gaseste intr-o butelie ?
In mod normal, o butelie contine aer, un mix de 78% nitrogen, 20% oxigen si alte gaze.
Al doilea mix intalnit este nitroxul, in acre procentul de oxigen este marit la 32-36%. Acest gaz este mai sigur pentru scafandrii recreativi, care fac mai multe scufundari pe zi. Scafandrii de adancime folosesc trimix, un mix din heliu, nitrogen si oxigen.

38. Cine a inventat buteliile pentru scuba?
Ofiterul naval francez Yves Leprieur a inventat prima butelie din otel pentru scufundari de adancime in 1926. In 1939, dr Christian Lambertsen a creat mustiucul si sistemul SCUBA pentru armata SUA.

39. Cum obtin un certificat de scuba diving?
Mai intai trebuie sa gasesti un centru scuba care organizeaza training pentru certificare. Contactati centrul de scufundari pentru asistenta .
Apoi trebuie sa incheiati un curs, pentru a capata cunostinte teoretice si practice, la sfarsitul caruia veti primi un certificat de scafandru.

40. Pot incarca o butelie cu un compresor obisnuit?
Buteliile nu trebuie niciodata incarcate cu un compresor obisnuit. Acestea pot contamina aerul din butelie, ceea ce poate fi fatal pentru scafandru.

41. Ce este o valva DIN?
O butelie foloseste una din doua tipuri de valve: valva yoke (K) sau o valva DIN. Numita dupa institutul german care a impus standardele pentru acest tip de valve, valva DIN necesita un adaptor special pentru a fi atasata.

Adresa:

Str. Drumul Bisericii Nr. 48, Cartier American Village, Vila 17, Voluntari, Ilfov
E-mail: info@cursuriscuba.ro
Telefon: +40 31.430.38.11
Mobil:   +40 723 685 935
Website: http://www.cursuriscuba.ro

Contact:

Copyright © 2020 
Cursuri Scuba - BDODS Diving School.
Toate drepturile rezervate.